Innakva - fra potensial til kraftsenter

Fra oppstart av Innakva KLYNGE i 2018. Foto: Erlend Haddeland, Media sør.  

Måten Lister Nyskaping jobber med utviklingsprosjekter bidrar til flere arbeidsplasser og en sterk samfunnsutvikling. Et eksempel  er Innakva-prosjektet, som har løftet den blå næringen på hele Sørlandet.  

Av Kristina Olsson Rogstadkjærnet, Lister Nyskaping

Året er 2017. Prosjektet Innakva, eid av Lister Nyskaping, startes opp med finansiering fra Sørlandets kompetansefond. Bakgrunnen for prosjektet er et potensial i de blå næringene som Lister Nyskaping identifiserte i et forprosjekt året før. Målet er å skape et produktivt innovasjonsmiljø og en langsiktig verdiskaping.

Omfanget av den blå næringen er allerede stor i regionen, men det manglet en samlende kraft og overordnet tilrettelegging som kunne løfte Listerregionens identitet som en blå region.

- I et slikt prosjekt kommer Lister Nyskapings viktige funksjon som regionens næringsselskap til sin rett. Vi er en felles muskel for næringsutvikling med kompetanse, nettverk og fremdriftskraft. Det betyr at vi relativt kjapt kan rigge en prosjektstruktur og få ting til å skje, sier Liv Birkeland, prosjektmakeren som også ledet Innakva.

Tidligere prosjektleder i Innakva, Liv Birkeland. Foto: Erlend Haddeland, Media Sør.

En snøballeffekt

Vi spoler seks år frem. Hovedprosjektet er avsluttet, men Innakva lever videre som to selvstendige initiativ, foreningen Innakva KLYNGE og selskapet Innakva LAB AS. Dette i tillegg til en egen blå bransjesatsing i næringshageprogrammet til Siva, Innakva VEKST. Den driftes fortsatt av Lister Nyskaping. Det er til sammen tre årsverk i de to selskapene, en daglig leder i Klyngen og en daglig leder i Innakva LAB. I tillegg har Innakva LAB en forsker som er fulltidsansatt som FoU-leder.

Klyngen har i dag over 60 medlemmer og egne kontorer i Farsund i vest og Arendal i øst. Slik er Innakva KLYNGE til stede for alle sine medlemsbedrifter over hele Sørlandet. Forskningsselskapet Innakva LAB hjelper næringen med å finne nødvendig infrastruktur, nettverk og kompetanse til forskning og utvikling. Snart står et eget laboratorie klart på Hausvik som vil øke forskningsmulighetene i regionen ytterligere.

- Det langsiktige arbeidet med Innakva har vist oss at riktig bruk av ressurser og stå på-vilje kan skape en stor forskjell både i næringslivet, men også i lokalsamfunnet. Det har rett og slett blitt en snøballeffekt, sier Christiane Skage, daglig leder i Lister Nyskaping.

 

Setter Lister på kartet

Gjennom prosjektperioden har Innakva hatt flere store arrangementer for den blå næringen på Sørlandet. Blant annet hadde den første Innakva-konferansen i 2019 over 140 deltakere.

Fra Innakva-konferansen som delvis foregikk på restauranten UNDER i 2019. Foto: Erlend Haddeland, Media sør.

Samme høst ble det arrangert en workshop i Vanse med over 50 deltakere der man så nærmere på bruk av tare.

Ordfører i Farsund kommune, Arnt Abrahamsen, var imponert over oppmøtet og den faglige bredden blant deltakerne på workshopen. Han uttalte den gang:

- Lister er i ferd med å ta en klar ta en posisjon innen blå næring i landsdelen. Her gjør Lister Nyskaping en kjempejobb med å tilrettelegge for utvikling og samskaping gjennom nettopp slike arrangementer som dette, sa Abrahamsen.

Også tidligere næringsminister Torbjørn Røe Isaksen har uttrykt sin begeistring for hvordan Lister Nyskaping har jobbet med Innakva-prosjektet. 

– Lister Nyskaping tar vår tids store globale miljøutfordringer på alvor. Gjennom arbeidet med marine næringer vil næringsmiljøet heve bevisstheten på Sørlandet om mulighetene som ligger i lokale fersk- og saltvannsressurser, sa Isaksen til Avisen Agder i 2020 da Lister Nyskaping mottok 2,1 millioner til Siva for sin satsing med Innakva VEKST.

En ressurs for næringslivet

Et tredje samlingspunkt for den blå næringa i regi av Innakva-prosjektet var «Blå kro» som ble holdt rundt om i Listerregionen. Der ble det tatt opp aktuelle tema og erfaringer fra bedrifter fra hele Sør-Norge.

- Noe av det viktigste Lister Nyskaping gjør er å løfte felles muligheter for verdiskaping og utvikling, løft som enkeltbedrifter og  kommuner vanskelig kan gjøre alene. I Innakva sitt tilfelle har det resultert i varige effekter i næringa og positive ringvirkninger for samfunnsutviklingen, sier Liv Birkeland.

Mot slutten av prosjektet ble det sendt ut en spørreundersøkelse til bedriftene og andre samarbeidspartnere. Over halvparten svarte at prosjektet har bidratt til den positive utviklingen i de blå næringene i Lister, og over 73 prosent svarte at virksomhetene de jobber i har hatt nytte av prosjektet.

Vidar Birkeland driver med ørretoppdrett i Lundevannet. Han er medlem i Innakva KLYNGE og bedriften hans er målbedrift i Lister Nyskaping. Han uttalte følgende i 2020:

– Lister Nyskaping har gjennom Innakva gitt meg innpass i en viktig møteplass for en ellers spredt næring her på Sørlandet. Jeg har fått blitt kjent med mye folk i oppdrettsmiljøet, forteller Birkeland.

Vidar Birkeland fra sitt ørretoppdrett i Lundevannet. Foto: Erlend Haddeland, Media Sør.

Stor økning i antall arbeidsplasser

Siden prosjektets oppstart i 2017 og frem til 2022 har det funnet sted nesten en dobling av antall arbeidsplasser i innen fiske og havbruk i Listerregionen. Ifølge Telemarksforskning har fiske og havbruk stått for 11 prosent av den totale veksten i antall arbeidsplasser i Lister disse fem årene.

- Dette er betydelig og viktig i en region som Lister, der mange bransjer sliter og veksten i arbeidsplasser er liten, sier tidligere prosjektleder Birkeland, som for øvrig ikke er i slekt med oppdretteren.

Den tidligere prosjektlederen løfter også frem Sørlandets kompetansefond som en svært viktig bidragsyter.

- Sørlandets kompetansefond har delt Lister Nyskapings ønske om å realisere et større potensial i de blå næringene på Sørlandet. Det har vært helt avgjørende for Innakva-prosjektet at fondet har bidratt med langsiktig finansiering og strategisk veiledning fra første søknad til siste rapport, sier Birkeland.

 

Imponert over resultater

Opprettelsen av UiAs masterprogram i kystsoneøkologi og tilbudet om blått naturbruk ved Flekkefjord VGS skjedde også i løpet av prosjektperioden. Gjennom for- og hovedprosjektet var Lister Nyskaping i stand til å bidra med innspill og organisatoriske ressurser som la til rette for disse viktige etableringene.

Det samme er tilfelle for arbeidet med å utvikle et større samarbeid på Agder om de blå næringene. Dette resulterte i prosjektet Blått kompetansesenter sør som per i dag ligger hos Agder fylkeskommune.

- Innakva-prosjektet har lagt til rette for lokal nyskaping i en tid hvor akvatiske næringer er i sterk utvikling. Det har gitt regionen et populært akvakulturtilbud i videregående skole, et livskraftig og kompetent marint bedriftsnettverk som dekker hele Sørlandet og en lab hvor eksisterende bedrifter og nykommere kan prøve ut oppdrett av nye arter, sier Hans-Egill Berven, næringssjef i Flekkefjord kommune, før han fortsetter:

- Utdanning, deling av kompetanse mellom bedrifter, og fysisk tilrettelegging for forskning, styrker satsingen til den enkelte gründer og bedrift, noe som er helt nødvendig for at regionen skal hevde seg i nasjonal og internasjonal konkurranse.

Han er imponert over resultatene som prosjektet kan vise til.

- Hvert år utdannes flere unge mennesker til å bidra i næringen, det startes nye foretak, og næringen er i en sunn utvikling i en tid hvor verden etterspør mer proteiner fra havet. Dette lover godt, sier Berven.

Forrige
Forrige

Innovasjon fra Flekkefjord revolusjonerer sikkerheten i offshore-bransjen

Neste
Neste

Møt Lene – vår nye forretningsutvikler og prosjektleder